MoreySmith

Harbour front residence

May 2010

Client:

Private

Project:

Full redevelopment of a former seaman's mission totaling 1750m²

Scope:

Full service design and architecture

Our role:

Interior and architectural design, lead designer

“Built on the harbour wall in Fowey, this house, once damp with moisture penetration, is now transformed into a comfortable, contemporary waterfront home with views across the Fowey Estuary from every room. The interior is light and bright with daylight maximised through high levels of glazing and this creates a calm feel throughout.”

Linda Morey- Burrows, Principal Director, MoreySmith

The insertion of a modern interior into a traditional Victorian property was achieved by stripping the space back to its external structure and reinserting a more contemporary floorplate as well as striking cultural elements. The old timber staircase was removed and replaced with a new powder coated steel staircase, with reclaimed timber threads and glass risers. A striking single pane of frosted double glazing runs the full height of the stairwell (5.5m) bringing light into the heart of the house.

Reclaimed timber flooring in the dining room injected warmth in contrast to the crisp white walls and contemporary furniture, while the attic was converted into an open plan master bedroom and bathroom, with views of the Fowey Estuary. Exposed beams complement the new skylights, also providing additional daylight.

Close text